FI MVA RTK1

[Koiranet]

Kvenna, 19.11.2008

Kvennuli, Venttiili, Kvenna-Penna Pendolino, rakkaalla lapsella on monta nimeä…

Kvenna on Hiltun (Smahildur) ensimmäinen pentu, syntyi siis ensimmäisenä ekaan pentueeseen. Olin lähes saman tien myyty kun näin lehmänkirjavan pennun ja todettiin että se on narttu. Vastustelin ainakin muodon vuoksi kolmannen koiran ottamista, mutta sen nimenkin sain valita itse: Kata Kvennagull = Kata sydämenmurskaaja. Sehän on ollut minulle hirmuisen rakas koira ihan alusta asti.

Kvenna on osoittautunut kyllä hieman erikoiseksi luonteeltaan (nimenomaan islantilaiseksi) ja onkin ollut todella opettavainen yksilö juuri hermorakenteensa vuoksi. Sen kanssa kyllä pärjää, mutta ihan helpoin tapaus se ei ole. Ja ehkä sen vuoksi onkin niin palkitsevaa kun sen kanssa saavuttaa jotain.

Kvennakin sai elää lähes vuosikkaaksi ennen kuin menin sen kanssa harrastusryhmään tokoileen ja vähitellen oppimaan ryhmäkuria. 2010 talvella viimein aloitimme agilityn sen kanssa ja se oli sitten menoa se.

Kvenna on käynyt myös näyttelyissä aina silloin tällöin ja tulokset on vaihdelleet T:stä vara-sertiin, joita sillä on kasassa jo viisi kappaletta. Kun luonnetestikin käytiin ilman hyväksyttyä tulosta, niin kait sitä voi kutsua varamuotovalioksi ;)

Paimennustaipumustestissä käytiin 2009 ja tuolloin todettiin että Kvennalla hyvät paimennustaipumukset. Tosin se kyllä myös innostui jahtaamaan lampaita ja osasi se myös näykätä kun lampaat eivät edenneet. Mutta koska minulla ei ole päkäpäitä, niin en ole enempää paimennusta kokeillut sillä. Hevosia se myös kiertää ympäri ja haukkuu niille, mutta koska tarkoitus ei ole hevosia siirtää minnekään sen yritykset kyllä menevät hukkaan ja olenkin tehnyt periaate päätöksen että en päästä sitä irti hevosten sekaan kun se haukku voi ärsyttää hevosta riittävästi ja kavionpotku voipi olla turmioksi. Kvenna on vanhemmalla iällä kunnostautunut paimennuksessa, kun on saanut viimein tilaisuuden (siis löytyi paikka, jossa treenta perinteistä paimennusta). Kymmenen vuotta se melkein ehti täyttää, kun otin sen kokeeksi paimennustreeneihin (Binni oli saikulla ja olin kahdelle koiralle ottanu treenit). No ilman sen kummempia harjoitteluita se haki reilut pari sataa lammasta ja siirsi ne kujaa pitkin toiseen laitumeen. Sitten taas oli telakalla lähes vuoden kunnes suivaannuin esikokeessa ja jälki-ilmoitin ”vanhuksen” karkeloihin. Kvenna pääsi minun koirista pisimmälle esikoe radalla ja ihan hilkulla oli etteikö ois sen saanut suoritettua. Se olisi saattanut oppia melko päteväksi paimeneksi, jos olisi ollut mahdollista tätä lajia harrastaa jo nuoresta säännöllisesti. Nyt minulla on kotona neljä lemmikkilammasta ja Kvenna pääsee toisinaan mukaan kun niitä siirrän, se on kyllä aina innolla mukana. Ja myös lampaan papanat on sille mieluisia yhä edelleen

Kvenna joutui minun rally-toko ”uran” aloituskoiraksi kun RT:ssä on niin paljon aikaa oman pään sisäisille ajatuksille, että siinä ehtii jännityksellä pilaamaan paljon. Kvenna oli helpoin koiristani ottaa ensimmäiseksi kisakoiraksi, koska on niin kokenut kisakoira. Perustokoa sillä on tehty nuorempana, joten alokasluokan liikkeet oli suhteellisen helppo opettaa sille ja sitten vaan kokeisiin ja aika nopeesti ne tulokset saatiin. Kun vain olisi virtaa treenta Kvennan kanssa enemmän niin se kyllä jaksaisi käydä ylemmän luokan kokeissakin.