[Koiranet]

 

Hiltu tuli minulle kesällä 2006 noin 3 kk ikäisenä. Se oli vanhempaan koiraani Tuhkikseen verrattuna mielestäni todella villi. Mutta todella herttainen luonteeltaan ja rakastaa aivan kaikkia. Sen omituisuuksia on mm. se että se kiipeää ihmisen syliin reittä pitkin jos sitä oikein jututtaa ja samalla hieman kumartuu niin että koukistaa polviaan, niin huomaa saaneensa Hiltun reisilleen. Toinen tapa sillä on tulla ja nakata minun käsi kuonollaan sen niskan päälle, että alahan mamma rapsuttaa. Huolimatta herttaisuudestaan se on myös todella valpas ja terävä, joten se voi hetkessä aloittaa varoitushaukun ja spurtata aidalle tarkistamaan onko tulija epäilyttävä. Tosin uskon että rosvonkin se lopulta korkeintaan nuolisi kuoliaaksi.

Hiltulla aloitin agilityharrastukseni 2007 syksyllä ja se kyllä oppikin todella nopeasti teknisesti esteet ja ohjaukset. Mutta agilityssa tarvittavaa irtoamista se ei oikein alkanut tekemään ja vauhtia oli vaikea löytää, kun palkkaus olisi pitänyt tehdä jotenkin toisin. Agility Hiltun kanssa unohtui taustalle, kun se teki ensimmäisen pentueensa 2008 marraskuussa ja siinä vaiheessa siis otin vanhemman koirani agilityyn ja koska Hiltun tytär Kvenna jäi minulle, tuli Kvennasta sitten myöhemmin se minun aksakoirani.

Hiltu sai myös vuonna 2010 pentueen ja sen kanssa harrastelut sitä myöten vähän unohtuivat. Mutta se on ollut ihan tyytyväinen olemaan pelkkänä kotikoiranakin. Mutta ihan huvinvuoksi otin sen toko-koulutukseen, kun ajattelin että voisi se nyt jotain pientä osatakin. Hiltuhan osoittautui tokossa ihan superlahjakkaaksi. Se siis todella motivoituu siinä lajissa, koska herkkutasku on riittävän lähellä. Joten tätä lajia jatketaan Hiltun kanssa, kunhan se on levännyt riittävästi sen viimeisten pentujen saannin jälkeen.

Tuloksia:

Yppäri 26.8.2017 Hannu Talvi, VET ERI1 SA PN3 VET-VSP
Punaruskea keskikokoa hieman kookkaampi, mittasuhteiltaan oikea. Hyvä kuiva pää, hyvä voimakas runko, vahvaluustoiset raajat, karkea peitinkarva, hyvä liike ja luonne.

Oulainen 21.5.2016, Jari Fors, VET EH2

Seinäjoki 15.5.2016, Hilkka Salohalla, VET EH1

Kokkola 7.6.2014, Susanne Wendell, VET ERI

Korpilahti 28.3.2010, Tanya Ahlman-Stockmari, AVO H
Oikeat rungon mittasuhteet omaava narttu. Hyvät korvat. Hyvä kuono-osa. Etuasentoiset lavat. Riittävä raajaluusto. Pitkä rintakehä. Toivoisin korostuneemman eturinnan. Oikean laatuinen karvapeite. Riittävä polvikulma. Avoin häntä liikkeessä. Toivoisin lisää jäntevyyttä liikkeeseen.

Kuopio 1.8.2008 erikoisnäyttely, Eli Marie Kelpp, Norja, AVO EH
Hyvin feminiininen. Hyvät mittasuhteet. Hyvä pää, tummat silmät. Vahva ylälinja. Hyvin asettuneet olkapäät. Hyvin kulmautunut takaa. Liian ahdas takaa.

Joensuu 11.5.2008, Lea Kilpeläinen & Wilhelmiina Virolainen
Luonnetesti

Kajaani 5.1.2008, Kornelia Butrimova, Liettua, NUO EH2
Hieman liian kevyt luusto. Oikea pää. Hieman liian suorat kulmaukset. Liian lyhyt runko ja alasasettunut häntä. Turkki voisi olla paremmin valmisteltu näyttelyyn.

Kuopio 5.8.2007, Tomas Rohlin, Tanska, JUN T
15 kuukautta, pieni narttu. Erittäin hyvä pää. Hyvä kallo ja kuono. Hyvät korvat. Tummat silmät. Tarpeeksi luustoa. Hyvät kulmaukset takana ja edessä. Tarvitsee enemmän rintakehää. Työntää ylös lantiota. Oikeat kaksoiskannukset. Ala-asentoinen häntä, jonka pitäisi kiertyä enemmän. Liikkuu tarpeeksi hyvin sivulta, on hyvin epävakaa edestä, ahtaasti takaa. Hyvä turkin laatu. Erinomainen luonne.

Kauhajoki 7.7.2007, Leni Finne, JUN H
Oikeat mittasuhteet. Luusto voisi olla hieman vankempi. Vielä kovin ilmava kokonaisuus. Oikealinjainen pää. Suuret tummat silmät. Niukka eturinta. Riittävät etukulmaukset. Vielä kovin kevyt rintakehä. Hyvät takakulmaukset. Vielä vähän ahdas takaa. Astuu ristiin edestä. Riittävä askelpituus. Häntä saisi kiertyä ylemmäs paremmin.

Pihtipudas 15.4.2007, Maija Mäkinen, JUN H
Pieni siro narttu, joka tällä hetkellä antaa hieman kevyen vaikutelman. Kaunisilmeinen pää. Hyvät korvat, silmät ja purenta. Hyvä kaula. Tasapainoisesti kulmautunut. Hyvä rintakehän pituus, mutta rungon kehitys vielä kesken. Sopiva luusto. Hyvät käpälät. Hyvin kiinnittynyt loivakierteinen häntä. Turkki ei parhaassa kunnossa tänään.  Hyvät kaksoiskannukset. Liikkuu hyvin sivulta, ahtaasti takaa. Miellyttävä luonne.

Tuusniemi 24.2.2007, Zidy Munsterhielm-Ehnberg, JUN H
9kk, vielä hyvin hintelä ja kehittymätön. Hyvä purenta. Hyvät silmät, hyvät korvat, kevyt alaleuka. Suora olkavarsi. Hyvä takaosa, kantaa häntäänsä hyvin löysästi. Pohjavillaa saisi olla enemmän muuten hyvä karva. Hyvät liikkeet. Erinomainen luonne. Vaatii aikaa.

Ruukki pentunäyttely, KP ROP
Pentuluokka 5 -7 kk. 5kk, pieni, lyhytkarvainen narttupentu, jolla rodunomaiset rungon mittasuhteet. Hyvät pään linjat. Terhakkaat korvat. Pirteä, leikkisä ilme. Leikkaava purenta. Sopiva rungon tilavuus. Riittävät etu-, hyvät takakulmaukset. Sirppimäinen häntä. Hyväasentoiset raajat, takaraajoissa kaksoiskannukset. Yhdensuuntaiset, terhakat liikkeet. Mukava, eloisa luonne.